Питання санітарії та гігієни – одні з найактуальніших у вирішенні проблем гуртожитку № 2. Вони постійно в полі зору адміністрації, завідуючої гуртожитком, вихователя, класних керівників і, в першу чергу, медичної сестри Вербицькоє Є.І.

26 березня з бесідою “Харчові отруєння та харчові інтоксикації, причини виникнення та заходи профілактики» виступила перед студентами, які проживають у гуртожитку, медична сестра коледжу Є.І. Вербицька. Вона розповіла про симптоми, лікування та профілактику цього захворювання.

Харчові продукти можуть бути причиною захворювань, якщо вони містять патогенні чи умовно патогенні мікроорганізми, токсини та шкідливі для людини забруднювачі органічної природи. Усі захворювання, що пов’язані із вживанням їжі, поділяють на харчові інфекції та харчові отруєння.

Для виникнення харчових інфекцій достатньо потрапляння в готову їжу незначної кількості збудника (дизентерійної, черевнотифозної паличок, холерного вібріону та ін.). Серед харчових інфекцій основне місце займають кишкові інфекції. До цієї групи інфекцій є характерною локалізація збудника в органах травного тракту, але виділяється він з екскрементами людини і тому домінуючим є фекально-оральний механізм передачі.

Дизентерія. Захворювання становить до 75% усіх кишкових інфекцій. На дизентерію хворіють особливо часто – діти. Джерелом інфекції є хвора людина. Збудник виділяється з калом і може потрапити на всілякі об’єкти контактно побутовим, водним чи харчовим шляхом, а також – через мух.

Симптоми харчових отруєнь недоброякісними продуктами

Харчові отруєння недоброякісними продуктами починаються раптово, спричиняючи нудоту, блювання, різкий біль у животі, прискорення пульсу, шкіра часто стає блідою, інколи трохи підвищується температура тіла.

 Харчові отруєння виникають у наступних випадках:

• при вживанні їжі, що була приготовлена з порушенням санітарно- гігієнічних норм;

• при вживанні їжі, що була не правильно приготовлена з використанням забрудненого посуду, та інших кухонних пристроїв;

• при вживання молочних та інших продуктів, які зберігалися довгий час при кімнатній температурі;

• при вживанні в їжу неправильно розморожених або розігрітих продуктів;

• при вживання в їжу сирої риби та молюсків;

• при вживання в їжу немитих овочів та фруктів;

• при вживання в їжу свіжих фруктових або овочевих соків і непастеризованого молока;

• при вживання в їжу погано приготовлених яєць, м’яса та риби. 

Профілактика дизентерії забезпечується загально санітарними засобами щодо благоустрою місць проживання, дотримання санітарних норм, вживанням доброякісної води, харчових продуктів, підвищенням санітарної культури.

Хлопців та дівчат  цікавили алгоритми дії при перших ознаках отруєння.

Євгенія Іллівна підкреслила важливість негайного звернення до медичного працівника, не займатися самолікуванням, отримати рекомендації у сімейного лікаря й дотримуватися лікування у повному обсязі за направленням лікаря.  У випадку неможливості отримати консультацію у сімейного лікаря, викликати швидку допомогу при гострій фазі захворювання.

В обговоренні теми активну участь прийняли наступні мешканці гуртожитку: Вічев Ярослав, Михайлов Костянтин, Задорожний Олег. Була підкреслена необхідність зберігання харчових продуктів у холодильнику, не залишення харчових продуктів відкритими на столах, оскільки вони забруднюються мухами та тарганами. Необхідно своєчасно мити посуд та виносити сміття.

 

 

Вихователь гуртожитку № 2 Наталія МИХАЙЛІНА

Медична сестра Євгенія ВЕРБИЦЬКА

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *